Stort uppsving för husbilsförsäljningen

Försäljningen av husvagnar och husbilar ökar kraftigt och samtidigt är det allt dyrare vagnar med högre standard som säljs. På företaget Dometic som levererar utrustning till husvagnsbranschen märker man detta tydligt.

– Det är en alldeles klar och tydlig trend både i Nordamerika och Europa att kunderna efterfrågar en högre standard på utrustningen på husvagnar och husbilar. Man vill ha samma standard som hemma när man är på semester, säger marknadsdirektören Rutger Wachtmeister vid Dometic.

Vad betyder det här för ditt företag?

– Det betyder mycket och vi har tillsammans med husbils- och husvagnsindustrin vuxit och vi levererar mer och mer utrustning till husvagnar och husbilar, vilket ökar bekvämligheten i vagnarna. Det gör i sin tur att de når en större målgrupp. Så branschen går bra.

Hittills i år har antalet nyregistrerade husvagnar ökat med 5 procent och för husbilarna är uppgången hela 28 procent. Det är de högsta försäljningssiffrorna på nära 15 år, och betyder guld för branschen.

Utvecklingen går mot högre standard
Hela campingnäringen omsätter runt 7 miljarder kronor, och utvecklingen går just nu går mot allt mer exklusiva vagnar med avancerade kök, hemelektronik och andra bekvämligheter.

På den stora årliga husvagnsmässan som pågår just nu i Jönköping är det hög standard som gäller. En av nyheterna är till exempel branschens svar på stadsjeeparna, en fyrhjulsdriven terränggående husbil, som Stefan Andersson visar upp.

– Att du har en fyrhjulsdriven bil innebär att du kan ta dig fram överallt om du vill. Sedan ser den ju lite roligare och trevligare ut. Den är annorlunda och det sådana grejer man vill ha. Man unnar sig lite mer i dag och då kanske man säker det här lilla extra. Det är som i hemmet, man unnar sig mer där och det gäller också bilen, säger han.

Många semestrar i Sverige
Framgångarna för husvagnsbranschen förklaras bland annat med att många hellre semestrar hemma än reser utomlands på grund av världsläget. Dessutom vänder man sig till en stor köpstark grupp som närmar sig pensionsåldern och som uppskattar hög standard.

För Gullbritt Månsson och Gert Gustavsson är bekvämligheten viktig.

– Ja, den är viktig för trivseln, säger Gullbritt Månsson.

Men ska man inte kunna klara sig utan allt det här när man åker hemifrån?

– Nej, det gör man inte. Vi är 40-talister och har slut på våra karriärer och då måste man lägga pengar på något. När man åker i en sådan här bil åker man nog ganska långt, man är nog ute et par månader och inte alltid ute på campingar. Det är husbilarna sällan. Då är det väldigt bekvämt att ha allting med sig, säger Gert Gustavsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".