Astra Zeneca hotar lämna Storbritannien

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca hotar sluta investera i forskning och utveckling i Storbritannien om inte den brittiska regeringen får bukt med militanta djurrättsaktivister.

Enligt tidningen The Times på torsdagen sade Astra Zeneca tillsammans med ett annat stort läkemedelsföretag, Glaxo Smith Kline i maj direkt till premiärminister Tony Blair att de inte kommer att investera ett enda pund till i forskning och utveckling i Storbritannien om inte regeringen tar itu med de mest militanta djurrättsaktivisterna.

Trakasserier och skrämselkampanjer mot forskare och forskningslaboratorier här har trappats upp och fått ekonomiska effekter.

Byggföretag avbröt projekt
Det byggföretag som hade kontrakt på att bygga ett nytt forskningslaboratorium för Oxforduniversitet drog sig ur projektet i juli efter en skrämselkampanj riktad mot aktieägarna. Universitet vände sig till domstol på onsdagen för att få lagligt skydd för anställda och institutioner.

Forskare och chefer i läkemedelsföretag har utsatts för allt från hotbrev och ryktesspridning till hotfulla demonstrationer utanför sina hem.

Regeringen aviserade hårdare tag och skärpt lagstiftning i juli. Det ses som ett steg i rätt riktning av läkemedelsföretagen, men de skulle helst vilja se speciallagstiftning.

Kännbart för brittiska ekonomin
Skulle Astra Zeneca och Glaxo Smith Kline, två av världens största läkemedelsföretag, göra allvar av sitt hot skulle det bli kännbart för den brittiska ekonomin.

Branschen sysselsätter direkt 65 000 personer och ytterligare en kvarts miljon jobb är beroende av den.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista