Psykiatrin oförändrad trots samordnare

Efter mordet på Anna Lindh tillsatte regeringen en psykiatrisamordnare, Anders Milton, som ska lämna förslag på hur vården av psykiskt sjuka ska förbättras. Alla ska få den vård de behöver för att minska risken för att de i desperation begår vansinnesdåd.

Ännu har inte vården förändrats i någon större utsträckning men medvetenheten om problemen inom psykiatrin har ökat, säger Anders Milton.

– Det som har hänt är att man från den politiska sidan har förstått att man måste göra någonting. Det behövs mera boenden, det behövs mera daglig sysselsättning, det behövs mera samverkan mellan kommuner och landsting. Det måste vi se till att det genomförs, säger Anders Milton, regeringens psykiatrisamordnare.

Anders Miltons uppdrag sträcker sig fram till november 2006. Då tror han att målen kommer att vara uppnådda, att de som är psykiskt sjuka får vård, boende och sysselsättning och att samarbetet inom vårdapparaten fungerar.

Möte med kommuner och landsting
Om en månad ska han träffa företrädare för kommuner och landsting för att diskutera varför det inte fungerar idag och varför så många med psykiska problem faller mellan stolarna.

– Jag tror att det sitter väldigt mycket ingrott i väggarna. Man har en kultur, ett sätt att bete sig, man har ett sätt att arbeta som jag inte tycker är acceptabelt. Då måste man ändra det om vården och omsorgen ska bli tillräckligt bra.

Förutom det dåliga samarbetet beror psykiatrikrisen på att samhället har för låga ambitioner när det gäller vården av psyksjuka, säger Anders Milton. Det har sparats mer på dem än på andra grupper.

Mer kunskap krävs
Dessutom måste vetenskapen utvecklas. Det krävs mer kunskap om vad det är som gör att människor får psykiska problem och hur de ska behandlas på bästa sätt.

Att tillsätta en psykiatrisamordnare var regeringens svar på hur problemen inom psykvården skulle lösas efter mordet på Anna Lindh och flera andra vansinnesdåd förra året. Bland annat mordet på en femårig flicka i Arvika, vansinnesfärden genom Gamla stan i Stockholm och järnrörsattacken i Åkeshov i västra Stockholm.

I en tidning kallades Anders Milton för psykiatrikrisens frälsare, men frågan är vad han och hans kansli egentligen kan uträtta på tre år.

– Jag är den helige ande i så fall som försöker tillsammans med de andra komma med resultat. Därför att det klart att vi, som idag är 5,5 personer inom psykiatrisamordningen, inte kommer att lösa problemen, säger han.

– Vi ska försöka vara katalysatorer och försöka med den goda viljan och det goda engagemang som finns ute i verksamheterna i kommuner och landsting, bland dem som brukar verksamheten, mobilisera alla krafter. Det ska vi försöka göra, säger Anders Milton.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista