Säpo har sett över skyddet för toppolitiker.

Ett år efteråt jobbar Säpo annorlunda

I dag, fredag, är det ett år sedan utrikesminister Anna Lindh blev nerstucken på varuhuset NK i Stockholm. Mordet har fått till följd att säkerhetspolisen nu tar hotet från psykiskt sjuka personer på mycket större allvar. Den ökade uppmärksamheten gör att allt fler hot mot politiker registreras.

Det var under morgontimmarna den 11 september som Anna Lindh dog efter att ha blivit nerstucken på varuhuset NK i Stockholm.

Somliga sa att dådet var ett misslyckande för säkerhetspolisen. Hur kunde de låta Anna Lindh gå ensam på stan, samtidigt som hon var ja-sidans affischnamn under den pågående kampanjen inför EMU-omröstningen?

Förändring av arbetssättet
Under året som har gått har Säpo fått ändra sitt arbetssätt.

– Det har skett ett ganska kraftfullt utvecklingsarbete inom säkerhetspolisen. Man har under förra hösten sett över det fysiska skyddet för statsråden. Man har sett över hur de bor, hur de reser till arbetet och man har sett över de tekniska frågorna kring skyddsnivån, säger Klas Bergenstrand, chef för Säpo.

För att klara de ökade ambitionerna måste Säpo anställa ytterligare ett 100-tal livvakter. Regeringen har lovat att Säpo ska få mer pengar.

Tar hänsyn till psykiskt instabila
Den största skillnaden när Säpo i dag bedömer hotet mot en politiker är att man tar mycket mer hänsyn till risken för angrepp från psykiskt instabila personer.

-– Den risk alla kända personer löper i samhället, det gäller oavsett om man är politiker, statsråd eller känd på annat sätt, är att man någonstans ute bland mängden av personer träffar på någon person som är psykiskt instabil och som på olika sätt kan triggas av att se en känd person.

– Där måste man lägga skyddsnivån och ambitionsnivån på en högre nivå än vad vi har kunnat göra tidigare, säger Klas Bergenstrand.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista