Ingen kommunal nödplan om Saab flyttas

För en vecka sedan kom beskedet att General Motors vill slå samman tillverkningen av GM:s mellanklassbilar i Europa. Produktionen av efterföjlarna till Saab 9-3 och Opel Astra ska hamna antingen i Trollhättan eller i Rüsselsheim i Tyskland. Men Trollhättans kommun förbereder sig inte för vad som händer om tillverkningen flyttar.

I Trollhättan är 6 000 jobb i fara och inom ett halvår ska GM-ledningen lämna besked om framtiden.

Kommunledningen i Trollhättan förbereder sig dock inte för vad som skulle kunna ske om delar av tillverkningen flyttar till Rüsselsheim, säger kommunchefen Stig Fredriksson.

– Vi har ingen nödplan. Det vi jobbar med nu är att bistå Saab med allt underlag de vill ha.

Trycker på regeringen
Trollhättan och grannkommunen Vänersborg försöker nu trycka på regeringen för att få snabba besked om bland annat väg- och järnvägsutbyggnader för att kunna öka Saabs möjligheter att få tillverkningen av båda modellerna.

I dagsläget är det oklart vilken pratisk betydelse det skulle få för kommunerna om det blir massuppsägningar på Saab Automobil. Den saken utreds inte.

Mer pengar till filmindustrin
I Trollhättan pågår precis som i regeringskansliet i Stockholm budgetförhandlingar inför nästa år. Trollhättans stad kommer då troligen att lägga ännu mer pengar än dagens 15 till 18 miljoner för att stimulera och bredda näringslivet, till exempel till den ständigt växande filmindustrin.

Filmen Fröken Sverige spelades in i Vänersborg förra hösten och hade premiär förra fredagen. En av filmens medproducenter är Film i Väst och vd:n Tomas Eskilsson är övertygad om att ytterligare 300 till 500 personer kan sysselsättas inom filmbranschen i regionen inom en femårsperiod.

– Från början har man kommit hit och spelat in film, men man har inte gjort så mycket av det som händer efter som att klippa, ljudlägga och mixa. Men där ser vi ett trendbrott från förra året och där finns en stor potential att ta till vara på , säger Tomas Eskilsson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista