USA granskar Astra Zeneca-medel

I dag, fredag, ska en expertgrupp till det amerikanska läkemedelsverket FDA diskutera om Astra Zenecas läkemedel Exanta ska få säljas i USA. I oktober kommer det slutliga beslutet, och uppgifter som läckte ut på torsdagen tolkades negativt av marknaden. Men Astra Zenecas informationschef Staffan Ternby är avvaktande positiv. (Ekonomiekot)

– Expertgruppens rekommendation blir ju en vägledning för vad FDA till slut ska komma fram till, säger han.

Det amerikanska läkemedelsverket får nu en bredast möjliga redogörelse för både positiva och negativa aspekter på läkemedlet Exanta innan det eventuellt godkänns för försäljning.

Skyddar mot blodproppar
Exanta är ett blodproppshämmande läkemedel, och betecknas som den första orala behandlingen i en ny kategori som skyddar patienten mot blodproppar. Det handlar alltså om en tablett, som tas för att förebygga stroke hos patienter och blodproppar vid större ortopedisk kirurgi.

Världsmarknaden för den här typen av läkemedel beräknas vara värd omkring 15 miljarder dollar per år, motsvarande över 100 miljarder kronor, och har stark tillväxt.

Så även om läkemedlet har en väl definierad målgrupp så måste det passera flera nålsögon innan det når den hägrande amerikanska marknaden.

Osäker prognos gjorde marknaden osäker
Det som gjorde marknaden osäker var inte så mycket risken för att Exanta ska bli underkänd, som det faktum att den beräknade försäljningen kanske inte lever upp till högst ställda prognoser för åren 2005 till 2008.

Eventuella biverkningar, som ju ingår i det som det amerikanska läkemedelsverkets ska bedöma, kan göra att läkare tvingas vara restriktiva vid utskrivning av Exanta.

– Det är viktigt att Exanta får en bra start när produkten ska introduceras på världsmarknaden, säger Staffan Ternby.

Har ni någon ”plan B” om det skulle bli problem?

– Ja, vi har forskat på Exanta sedan mitten av 1980-talet och det finns mycket forskning och kunnande bakom produkten så att det finns många ”plan B och C”.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".