Utökad vapenhandel tillåts i USA

För precis 10 år sedan infördes i USA en tillfällig lag för att begränsa försäljningen halvautomatiska vapen. Lagen upphör nu att gälla om inte kongressen och presidenten förlänger den.

Redan på måndag kan terrorister och psykopater köpa dessa militära vapen legalt i USA, varnar polischefer och brottsoffer som vädjar till politikerna att agerat.

– Att göra dessa vapen tillängliga på vapenmässor för ungdomar och terrorister är vansinne, säger Sara Brady, som leder kampanjen för att i sista stund få representanthuset och senaten att förlänga det förbund mot särkilt farliga vapen som infördes 1994.

Senaten agerar inte
President Bush har sagt att han kommer att skriva under en förlängning men varken senaten eller representanthuset i vill agera. Republikanerna för att de tycker lagen är meningslös, demokraterna för att de är rädda att framstå som veka inför valen i november.

– Dessa vapen används sällan i kriminella sammanhang och det finns ingenting som säger att just förbudet har någonting att göra med den minskade brottlighet, hävdar Wayne LaPierre, direktör i National Rifle Association, som representerar den inflytelserika vapenlobbyn som vill ha så få inskränkningar i amerikansk medborgares rätt att bära vapen som möjligt.

Majoritet vill ha kvar kontrollen
Opinionsundersökningar visar att två tredjedelar av det amerikanska folket vill ha kvar vapenkontrollen.

”Men vi agerar inte efter opinionsmätningar”, säger det republikanska partiets gruppledare i representanthuset, Tom de Lay.

Just nu pekar alltså det mesta på att det redan på måndag blir lättare för privatpersoner i USA att helt legalt köpa vapen som egentligen bara har militär användning.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista