Direktörer kritiska till chefspensioner

Uppdaterad 07:10
Att höga chefer inom näringslivet kan gå i pension redan vid 55 års ålder med i stort sett full lön är orimligt. Det skriver Thomas Nicolin, vd för pensionsföretaget Alecta och Peter Norman, vd för Sjunde AP-fonden i en debattartikel i Dagens Nyheter på fredagen.

De anställda uppmanas ständigt att arbeta åtminstone tills de är 65. Då ska också cheferna föregå med gott exempel, skriver Thomas Nicolin och Peter Norman.

Ägarna till bolagen bör försöka omförhandla pensionsavtal som gör det möjligt att sluta arbeta vid 55-60 utan att förlora ekonomiskt på det och framför allt bör inte nya sådana avtal tecknas.

– Ska man ha argument och debatt om att alla andra ska jobba allt mer då är det inte en speciellt god moralisk plattform om man själv har avtal som betyder det motsatta, säger Peter Norman, vd för Sjunde AP-fonden.

Är det inte viktigt med bra avtal för att få de bästa cheferna och belöna dem för deras insatser?

– Jo, det är alldeles utmärkt och det är också väldigt viktigt. Vårt argument är att sådana här typer av avtal egentligen är dolda löneförmåner. Då är det bättre att ge cheferna mer betalt. Naturligtvis är det så att folk ska kunna gå i pension när de vill men man ska inte uppmuntra till det via sådana här avtal, säger Peter Norman.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".