Astra Zeneca väntar på besked från det amerikanska läkemedelsverket

Senare i dag ska en expertgrupp till det amerikanska läkemedelsverket FDA, diskutera om det blodproppshämmande läkemedlet Exanta ska få säljas i USA. Men redan i går läckte uppgifter ut som tolkades negativt av marknaden.

Det amerikanska läkemedelsverket får nu en bredast möjliga redogörelse för både positiva och negativa aspekter på läkemedlet Exanta, innan det eventuellt godkänns för försäljning.

Exanta är ett blodproppshämmande läkemedel, och betecknas som den första orala behandlingen i en ny kategori som skyddar patienten mot blodproppar. Det handlar alltså om en tablett, som tas för att förebygga stroke hos patienter och blodproppar vid större ortopedisk kirurgi.

Världsmarknaden för den här typen av läkemedel beräknas vara värd omkring 15 miljarder dollar per år, motsvarande över 100 miljarder kronor, och har stark tillväxt.

Så även om läkemedlet har en väl definierad målgrupp så måste det passera flera nålsögon innan det når den hägrande amerikanska marknaden.

Det som gjorde marknaden osäker var inte så mycket risken för att Exanta ska bli underkänd, som det faktum att den beräknade försäljningen kanske inte lever upp till högst ställda prognoser för åren 2005 till 2008.

Eventuella biverkningar, som ju ingår i det som det amerikanska läkemedelsverkets ska bedöma, kan göra att läkare tvingas vara restriktiva vid utskrivning av Exanta.

I oktober kommer det slutliga beslutet från det amerikanska läkemedelsverket, FDA.

                                                            Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".