Runt om i främst västvärlden manifesterar olika kampanjer kampen mot bröstcancer. Till vänster bh:ar i Schweiz som representerar bröstcanceroffer, till höger en ljusmanifestation i Stockholm för Rosa Bandet-kampanjen. I mitten en kvinna som opererats för sin bröstcancer. Foto: Scanpix

Bröstcancer ökar dramatiskt i u-länder

1:28 min

Antalet bröstcancerfall globalt har ökat dramatiskt, visar en ny rapport som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet. Och nu drabbas även u-länder hårt.

Över hälften av de nya fallen drabbar fattigare länder, främst i Asien.

Enligt Jonas Bergh, en av Sverige ledande cancerforskare, är det längre livslängd och högre levnadsstandard som ligger bakom.

– Ju mer västerländskt levnadssätt man har, desto större bli risken. Och i länder som inte har motsvarande resurser som i västvärlden kommer det att bli oerhört kostsamt att behandla bröstcancer, säger han.

På 30 år har antalet nya fall av bröstcancer ökat från en bit över 600 000 till 1,6 miljoner. Fortfarande är det kvinnor över 50 år i i-länder som drabbas mest, men det som förvånade forskargruppen var att den största ökningen skett i framförallt Asien och Mellanöstern och då bland kvinnor i fertil ålder.

Utan behandling är dödligheten omkring 50 procent, enligt Jonas Bergh.

– Den här studien indikerar ju vikten av att man på politisk nivå verkligen har ordentligt genomtänkta strategier på hur man kan göra för att minska risken för att utveckla bröstcancer.

För att bryta trenden är det enligt Jonas Bergh viktigt att tillämpa de metoder som man i dag vet kan förebygga bröstcancer, som motion och att inte äta hormontabletter i klimakteriet. Särskilt som tillgången till behandling inte är lika bra som i västländerna.

– Det kommer ju att vara ett etiskt svårt dilemma för de här länderna där man har kunskaperna, men man har inte råd att åtgärda det, säger Jonas Bergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista