100 irakier fångade i hemlighet

USA kan ha gömt undan betydligt fler irakiska fångar än vad som tidigare sagts. En utredning inom den amerikanska militären visar att uppemot ett hundra irakiska fångar har hållits undangömda i strid med internationella regler.

De irakier som gripits av amerikansk militär men som aldrig registrerats som tillfångatagna kallas för spökfångar. De flyttas från det ena fängelset till det andra och hållits undan. Inte ens internationella Röda Korset, som registrerar alla tillfångatagna, har vetat om att de existerat.

Tidigare har en utredning inom försvarsdepartementet Pentagon visat att det funnits ett fåtal spökfångar i Irak. Det handlaar om åtta personer som alla ska ha gripits på direkt uppmaning av den amerikanska säkerhetstjänsten CIA.

Brott mot Genèvekonventionen
Nu visar en ny internutredning att det troligen rör sig om betydligt fler. Det handlar om omkring ett hundra personer kan ha hållits inspärrade i hemlighet. Det är ett klart brott mot de internationella reglerna i Genèvekonventionen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger i en kommentar att fångar som inte registreras löper större risk att torteras eller försvinna spårlöst. Försvarsminister Donald Rumsfeld har hittills förnekat att USA hållit spökfångar. Han har bara medgivit ett uppmärksammat fall då det handlade mest om att det tog lång tid att få i ordning dokumenten och därför dröjde registreringen av fången, enligt Rumsfeld.

Försvarsutskottet kritiserar
Säkerhetstjänsten CIA kommer att utreda de nya anklagelserna, och säkerhetsorganet har redan fått hård kritik både från republikaner och demokrater i senatens försvarsutskott.

– Hela situationen med CIA och spökfångarna börjar likna en dålig film, säger den republikanske senatorn John McCain

Ginna Lindberg
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista