Börsens storägare sätter stopp för höga pensionsavtal

Nu får det vara slut med vidlyftiga pensionsavtal för börsbolagens verkställande direktörer. Det anser vdarna för Alecta och Sjunde Ap-fonden, som tillhör storägarna på Stockholmsbörsen.

Det var i en debatt artikel som Peter Norman, vd för Sjunde Ap fonden och Tomas NIcolin vd för Alecta riktade hård kritik mot de pensionsavtal som många av börsbolagens verkeställande direktörer får. En vanlig pensionssålder är 60 år. Orimligt anser Norman och Nicolin som nu tänker verka för att de bolag som de har inflytande över ska omförhandlas.

Det är inte första gången som direktörernas pensionsavtal kritiseras. En kartläggning från i somras som tidningen Dagens Industri gjorde visade att de verkställande direktörerna i genomsnitt kan pensionera sig vid 61 års ålder om de så önskar. Lägst pensionsålder hade Volvos Leif Johansson som kan gå i pension vid 55 års ålder.

I utredningen ”makteliten förbereder pensionen” som LO gavs ut av LO visades att pensionsavsättningarna i de svenska börsbolagen var 250 gånger större för en vd än för andra anställda. Och i flera fall var kostnaderna för vdns framtida pension större än den faktiska lönekostnaden.

Förändringar är på gång. Skandias ordförande Bernt Magnusson som sitter i flera börsbolagsstyrelser har tidigare sakt att han aktivt arbetar för att få bort den här typen av avtal.

                                                                    Daniel Öhman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".