Besked till Skandias pensionssparare dröjer

Ännu en Skandiatvist drar ut på tiden. Den senaste berör Skandia Livs alla pensionssparare som kräver att moderbolaget ska betala tillbaka 2.3 miljarder kronor för försäljningen av livspararnas kapitalförvaltning för fyra år sen. Den juridiska processen ser nu ut att bli minst en månad försenad.

Det var år 2000 som Skandia gjorde sig av med förvaltningen av livspararnas förmögenhet. Den norske Bank köpte för över 3 miljarder. Pengarna hamnade i moderbolagets ficka. Inte ett öre till livbolaget. Transaktionen har kritiserats i efterhand för att i praktiken ha varit en olovlig vinstutdelning från livbolaget till moderbolage bland annat av Konsumentombudsmannen.

Spararna själva har organiserat sig i en förening som driver samma sak.

I våras kom Skandia och livbolaget överens om att saken ska avgöras av en skiljenämnd och att arbetet skulle dras i gång i augusti.

Men så blev det alltså inte. Skandias vice ordförande Björn Björnsson bekräftar för Ekot att processen har hakat upp sig och enligt honom beror det på att Skandia har rekryteringsproblem.

-Skandia har dom senaste två åren använt så många advokater och högkvalificerade jurister att vi helt enkelt har svårt att hitta nån som inte är jävig, Senast häromdan var det en hög domare som hoppade av , säger Björn Björnsson. Han säger också att ambitionen nu är att nämnden måste vara klar senast den sista september.

Livbolaget som också ska utse en skiljeman gav redan i slutet av maj uppdraget till advokatfirman Cederqvist. Advokaten Stefan Lindskog engagerades också som en slags konsult med insyn i processen å pensionstagarnas vägnar.

                                                             Brita-Lena Ekström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".