Skarp kritik mot Sharons Gazapolitik

I Israel publicerar i dag, fredag, en stor grupp namnkunniga personer, till höger på den politiska skalan, ett skarpt formulerat upprop där de uppmanar polis och militär att vägra delta i den planerade evakueringen av judiska bosättare. Samtidigt hotar hårdföra bosättare att ta till vapen mot dem som försöker vräka dem.

– Att evakuera bosättarna är ett brott mot mänskligheten, skriver flera mycket välkända israeliska högerpolitiker, militärer, författare, forskare och debattörer i sitt upprop som publiceras i flera israeliska tidningar i dag, fredag.

Evakueringen är kriminell och olaglig och armén, hela folkets armé, skall användas mot fiender och inte mot judiska medborgare, påpekas i det här uppropet. Man vädjar till soldater och militärer att inte delta i en etnisk resning av judar utan lyssna på sitt samvete och inte göra något som de kommer att ångra i hela sitt liv.

Skarp protest mot Sharon
Det här är den hittills kanske tyngsta protesten mot premiärminister Ariel Sharons planer att tåga ut ur alla judiska bosättningar i Gaza och några mindre avlägset belägna bosättningar på Västbanken.

Ariel Sharon, själv hårdför högerpolitiker, får nu svidande kritik från det egna lägret. Bland undertecknarna till uppropet finns en lång rad mycket kända namn, bland annat fyra medlemmar av hans finansminister Benjamin Netanyahus familj.

De uppmanar alla bosättare som hotas av evakuering att inte samarbeta med myndigheterna, att inte ta emot någon kompensation, men att inte heller göra våldsamt eller väpnat motstånd. Ingen får skadas.

Bosättare vill ta till vapen
Men det finns de bosättare som är beredda att ta till vapen. De är i minoritet men de är högljudda. När den israeliske försvarsminister Shaul Mofaz mötte en grupp bosättarledare i veckan hotade de öppet med inbördeskrig om inte planerna på att utrymma bosättningarna skrinlades.

Den tuffare umgängestonen och det hårdnande motståndet mot bosättarevakueringen har gjort att frågan nu ställs om inte gränsen har passerats för straffbar uppmaning att vägra lyda order eller ta till våld. Det senare kan ge upp till fem års fängelse i Israel.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista