Ex-kommunister på frammarsch i Tyskland

I delstatsvalen i de östra delarna av Tyskland, om drygt en vecka, kan ex-kommunisterna, PDS, bli det största partiet. I Brandenburg visar opinionsmätningar ett stöd på 35 procent för PDS och i valrörelsen dominerar motsättningar mellan öst och väst.

Valrörelse i småstaden Wittstock, på torget framför rådhuset. Två röda parasoller, en valarbetare och på besök: Dagmar Enkelmann, lång ,blond, 48 år och exkommunisternas, PDS, toppkandidat:

– Om vi vinner valet ska vi försöka stoppa regeringens planer på att sänka a-kassan för alla långtidsarbetslösa, säger hon.

Det är partiets huvudtema. PDS har blivit de arbetslösas främsta företrädare i delstatsvalen i Brandenburg och Sachsen med över 20 procent arbetslöshet. Här har förbundsregeringens besparingar återuppväckt en stark DDR-identitet.

Förflutet i DDR-politiken
Att toppkandidater har ett förflutet i kommunistpartiet, tycks många väljare här inte se som en belastning.

– Jag är själv ett barn av DDR, allt var inte bra men människor från väst förstår sig inte på vår historia, säger Ingrid Sabel på torget i Wittstock.

Under valkampanjen har förbundskansler Gerhard Schröder anklagat PDS för att spela på gamla motsättningar mellan öst och väst för att vinna röster, och flera tidningar har hängt på. I senaste numret av Stern, publiceras en opinionsmätning som säger att var femte tysk vill ha tillbaka muren.

Kan bli det största partiet
Arbetslösa östtyskar känner sig som andra klassens medborgare och västtyskar som betalar bidragen tycker att det är nog. Om stödet bland väljarna står sig fram till valdagen om drygt en vecka, kan arvtagarna till de östtyska kommunisterna bli det största partiet i Brandenburg och eventuellt även i Sachsen, 15 år efter murens fall.

Kristian Åström, Wittstock
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista