Svensk dömd till fängelse för kuppförsök i Togo

2:41 min

I Togo i västra Afrika dömdes i går 33 personer för försök till statskupp. Bland dem fanns svensken Issifou Seidou som greps tillsammans med fyra andra när han besökte sitt forna hemland 2009. För hans familj, som hade fått besked om att frigivning var nära, kom domen som en chock.

Issifou Seidous dotter Rissa Seidou vädjar nu till svenska myndigheter att göra mer i hennes pappas fall.

– Vi har inga ord, det känns som på en film, vi vill inte tro det men det är så. Vi har fått det bekräftat från vår syster som är därnere, och som var med på rättegången. Det känns tomt och tungt samtidigt.

Det var för tre år sedan som Issifou Seidou åkte tillbaka till sitt gamla hemland Togo.

Väl framme i landet greps han tillsammans med flera högt uppsatta militärer, bland annat den togolesiska presidentens halvbror.

Alla gripna misstänktes för anstiftan till statskupp och har sedan dess suttit fängslade.

Issifou Seidou kom till Sverige i mitten av 1980-talet.

I Togo hade han länge varit en högt uppsatt officer och hade nära relationer till den togolesiska presidentens halvbror Kpatcha Gnassingbé.

Issifou Seidous dotter Rissa tror att en maktkamp mellan Togos president Faure Gnassingbe och dennes halvbror var skälet till att hennes pappa greps och dömdes till tio års fängelse.

Hennes tilltro till den togolesiska rättsäkerheten är begränsad.

– Vi vet att rättsäkerheten därnere aldrig har fungerat. Det finns ingenting som heter så. Skulle det här hända i Sverige, tror jag att hela svenska folket skulle ha gått ut på gatorna och demonstrerat, säger hon.

Sverige har i nuläget ingen ambassad i Togo och därför har den svenska ambassaden i Nigeria varit Issifou Seidous enda länk till familjen hemma i Sverige.

Under de två år som Issifou Seidou varit frihetsberövad har svensk ambassadpersonal från Nigeria och även franska ambassadtjänstemän besökt honom.

Markus Lundgren är första ambassadsekreterare på svenska ambassaden i Nigeria och han träffade Issifou Seidou så sent som i somras.

– Jag träffade honom den 26 juli senast. Då verkade han må bra, säger han.

Och misstankar om att han har torterats, har ni sett några tecken på det?

– Jag fick inga sådana indikationer när jag besökte honom.

Svenska utrikesdepartementet kan i nuläget inte uttala sig mer om fallet än att de bekräftar den tioåriga domen.

Eftersom svensk ambassad saknas i Togo är möjligheterna till konsulärt bistånd begränsade.

– Det första är väl att ambassaden ska ta del av den officiella domen. Så får man se efter det också hur personen i fråga ställer sig till det här, säger Karin Nylund på Utrikesdepartementet.

Vad gör UD om han vill hem?

– Sitta av straffet i Sverige? Det är ingen självklarhet att man kan göra det.

Parisa Khakuei Peter Bjurbo

Ekot
i samarbete med P4 Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.