TCO missnöjda med regeringens vikariat-förslag

2:21 min

Den fackliga organisationen TCO säger nej till regeringens förslag om förändringar i reglerna för långtidsvikariat. Sedan flera år tvistar den svenska regeringen med EU-kommissionen om Sveriges regler för hur många vikariat och säsongsanställningar som kan staplas på varandra, utan att ge fast jobb, är ett brott mot EU:s fördrag. Ytterst kan det här sluta med att EU:s domstol avgör frågan.

Det är regeringens förändringar i lagen om anställningsskydd som ligger bakom den strid som kan sluta i EU-domstolen i Luxemburg. EU-kommissionen tycker att de svenska reglerna bryter mot EU:s visstidsdirektiv och skrev i ett brev för tre år sedan att "en arbetstagare verkar teoretiskt sett kunna vara anställd i rullande visstidsanställningar upp till sex år”.

På ett seminarium anordnat av TCO, tjänstemännens centralorganisation, tidigare i veckan, gavs ett exempel där en undersköterska haft rullande vikariat i tjugofem års tid.

Regeringen verkar ändå ha lyssnat på en del av kritiken. För under semestertider i somras kom ett inte särskilt mycket uppmärksammat tjänstemannaförslag.

– Man ska kunna gå till domstol och få en anställning godkänd. Det här är ett förslag att försöka gå EU-kommissionen till mötes och också kunna bibehålla de här visstidsanställningarna som har varit viktiga för att få fler personer i sysselsättning, sa Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister.

TCO som driver målet mot regeringen tycker inte möjligheten att gå till domstol är så mycket värd efter som det lägger bevisbördan på den anställde. När det gäller en tidsgräns för när ett antal olika vikariatsformer ska övergå till ett fast jobb, alltså en tillsvidareanställning, vill regeringen inte ha någon sådan gräns. Men att ha en tidsgräns är nödvändigt enligt TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär.

– Vi vill ha en tidsgräns som innebär att man oavsett etiketten på visstidsanställningen, har man arbetat i tre år på visstidsanställningar av olika slag hos samma arbetsgivare, under en femårsperiod, så ska det automatiskt omvandlas till en tillsvidareanställning.

Det kommer att dröja mellan några månader och två år innan EU avgjort frågan som ändå angår en stor del av den svenska arbetsmarkanden. Mer än en halv miljon personer i Sverige har i dag olika former av tidsbegränsade anställningar.

Herman Melzer

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.