Palestinier går emot USA - begär FN-medlemskap

1:41 min

Palestinierna låter sig inte avskräckas. Trots påtryckningar från både USA och EU meddelade i dag den palestinske presidenten Mahmud Abbas att han kommer att gå till FN:s säkerhetsråd med en palestinsk ansökan om fullvärdigt medlemskap.

USA kommer att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet, men palestinierna hoppas vinna stöd i världsopinionen. Ökad spänning mellan palestinier och bosättare är att vänta på Västbanken.

Bland palestinier i Ramallah utbröt ett spontant firande efter Mahmud Abbas tal.

Många hade varit oroliga att den palestinske presidenten trots allt skulle låta sig övertalas av USA och EU att tona ner sina krav.

USA kallar ansökan om medlemskap i FN för kontraproduktivt eftersom en palestinsk stat enbart kan uppstå i förhandlingar mellan israeler och palestinier.

Men palestinierna påpekar att det nu är ganska exakt 18 år sedan fredsprocessen inleddes med Osloavtalet. Sedan dess har antalet israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken fyrdubblats.

Det är som att sitta och förhandla med Israel om en bit ost. Men medan förhandlingarna pågår äter Israel upp osten, som en palestinsk politiker brukar uttrycka det.

För palestinierna kan utspelet i FN om en vecka innebära en symbolisk seger, som visar att palestinierna har världsopinionen på sin sida, även om USA lägger in sitt veto.

Vissa bedömare varnar också USA för att ett veto kan komma att leda till ökade spänningar i regionen, där Israel av många betraktas som en bortskämd tonårsvärsting, och redan står alltmer isolerat efter att både Turkiet, Egypten och Jordanien distanserat sig.

På den ockuperade Västbanken har säkerheten trappats upp inför det palestinska utspelet i FN. Man befarar konfrontationer mellan palestinier och israeliska bosättare.

En rad incidenter har redan rapporterats. Bosättare ska bland annat ha vandaliserat moskéer och bränt bilar i palestinska städer.

Inför Abbas framträdande sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att han helst vill ha en bred samsyn inom EU i den här frågan.

Palestiniernas representant har nu en ambassad i Sverige. Är det ett tecken i vilken riktning Sverige vill gå?

– Det är ett tecken på att en del av processen handlar om att föra en diskussion om huruvida vi är på väg mot en bättre fungerande statsbildning när det gäller Palestina, säger Fredrik Reinfeldt.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista