Döda och skadade vid flyguppvisning i USA

I USA har ett plan kraschat ner i publiken under flyguppvisning i Nevada. Nio personer omkom, bland dem piloten, och mer än 50 skadades, många av dem allvarligt.

Olyckan skedde på fredagskvällen, lokal tid.

En video från kraschen visar hur planet störtar rakt ner bland åskådarna i ett moln av rök och vrakdelar. Hur många som dött var oklart på lördagsmorgonen, svensk tid. Ett sjukhus hade bekräftat tre dödsfall, men den verkliga siffran befaras vara högre, enligt ABC News.

– Det var som en massaker. Som om en bomb exploderat. Det ligger folk överallt på landningsbanan, sade ögonvittnet Gerald Lent till Reno Gazette-Journal.

Planet var ett P-51 Mustang, ett veteranplan från andra världskriget. Av okänd anledning tappade piloten kontrollen och störtade precis framför huvudläktaren. Men enligt tävlingsledningen tyder mycket på någon form av mekaniskt fel.

Olyckan inträffade under The National Championship Air Races i Reno, Nevada, som varje år besöks av tusentals personer. Säkerheten har flera gånger kritiserats, bland annat efter dödsolyckor 2007 och 2008. Bland annat tävlar piloterna i en oval bana i luften, där de flyger både tätt, snabbt och lågt.

TT-Ekot