Centerpartiet vill återinföra studentexamen

1:57 min

Centerpartiets ledning vill återinföra studentexamen med utomstående examinatorer. Enligt förslaget skulle det vara ett sätt att få till mer rättvisande betyg, som verkligen visar studentens kunskaper.

– Det handlar om att garantera likvärdigheten, att kunna vara säker på att man har en rättssäker bedömning av de kunskaper man har, eftersom vi också använder betygen som en urvalsfaktor till högre utbildning, säger Ulrica Carlsson, som är Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson.

Förslaget är en del i Centerpartiets nya utbildningspolitik, som bestäms på stämman i nästa vecka.

Enligt partiets modell skulle en studentexamen innebära att eleverna, vid sidan av dagens nationella prov, även ska ta en studentexamen genom att avlägga särskilda prov som rättas och hanteras av fristående examinatorer.

Proven ska sedan vara vägledande när läraren sätter elevens slutbetyg, skriver Svenska Dagbladet.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger att ojämlik betygssättning är ett allvarligt problem i dag, som man måste få bukt med.

Då kan studentexamen alltså vara ett bra verktyg, enligt partiet.

– När man får ersättning för hur många elever som väljer en skola kan det finnas en drivkraft att sätta höga betyg för att locka till sig elever. Då behöver vi ha någon slags likvärdig institution för att säkerställa att betygen sätts på ett rättvist sätt, säger Michael Arthursson (C).

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är positiv till förslaget. Utbildningsdepartementet tittar på frågan just nu.

Björklund säger att den här typen av modell kan vara ett bra verktyg mot betygsinflation.

– Vi har utan tvekan en betygsinflation på en hel del skolor där eleverna får högre betyg än vad de egentligen är berättigade till. Det är naturligtvis idén med utomstående examinatorer. De ska kunna upptäcka det och se till att betygen ligger på en nationellt likriktad nivå, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Men frågan om studentexamen är kontroversiell.

Mikael Damberg, Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson, tycker visserligen att förslaget med utomstående examinatorer är intressant, och man är beredd att titta på det.

Men samtidigt är partiet kritiskt mot att särskilda prov i slutet av gymnasietiden ska ha så pass stor betydelse.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att mäta elevernas kunskaper tidigt och kontinuerligt, och inte tro att ett prov i slutet av en utbildning, när eleverna kanske inte är på topp eller kanske inte har sin bästa dag, ska avgöra hur det gick i hela den gymnasieutbildningen. Det är ett gammalmodigt system som inte är smart utifrån ett kunskapsperspektiv, säger Mikael Damberg (S).

Fråga

Adam Öhman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista