Putin får stöd för terroristpolitik

En vecka efter den blodiga upplösningen på gisslandramat i Beslan har den första opinionsundersökningen gjorts i Ryssland. Den visar att president Vladimir Putin får stöd bland medborgarna för sin oförsonliga linje mot separatisterna i Tjetjenien.

Inga som helst förhandlingar med några krafter i Tjetjenien, det har varit Putins linje tidigare och den har inte förändrats trots på kort tid två flygplanssprängningar, en tunnelbaneexplosion och så gisslandramat i Beslan.

En första opinionsundersökning i Moskva efter händelserna visar nu att de flesta medborgarna tycker ungefär likadant när det gäller hur man ska få slut på terrorn. Det är nästan tre gånger fler som säger att enda sättet är att slå till med full kraft mot rebellerna i Tjetjenien, som säger att man ska inleda förhandlingar. Andelen anhängare av hårda tag har ökat.

Politiker ansvariga
Samtidigt är det en klar majoritet som säger att det är ryska politiker och säkerhetstjänsten som får ta på sig det största ansvaret för att det gick som det gick i Beslan, inte terroristerna, så resultatet av opinionsundersökningen är lite motsägelsefull.

En klar tendens är varje fall att ryssarna har i stort sett noll förtroende för sin säkerhetstjänst och att de är mycket rädda för fortsatta terroraktioner.

Massmedia får bottenbetyg
Vid sidan om säkerhetstjänsten är det ryska massmedia som får sämst betyg. 80 procent av de tillfrågade säger att media tigit ihjäl, förvrängt eller rätt ut ljugit om vad som skedde under gisslandramat.

Att det är ett resultat av Putins politik mot framförallt TV verkar inte riktigt ha gått fram, han klarar sig nämligen ganska lindrigt undan. Putins popularitet har visserligen sjunkit men fortfarande säger 60 procent att de stöder honom, också efter blodbadet i Beslan.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista