Fler fotgängare omkommer i trafiken

1:40 min

Fram till och med augusti i år omkom nära tre gånger så många fotgängare i Sverige som samma period förra året, enligt nya preliminära uppgifter från Trafikverket.

Sara Lindgren är ute och promenerar med barnvagn i stockholmstrafiken och hon tycker att övergångsställen är särskilt riskfyllda.

– Man måste vara väldigt uppmärksam tycker jag. Man måste hela tiden ha koll särskilt när man har barnvagn så vågar man inte gå med den först ibland för man vet inte om bilarna ska stanna eller inte, säger Sara Lindgren

Under årets första åtta månader omkom 38 fotgängare - och bara under augusti miste nio fotgängare livet. Totalt omkom 229 människor i trafiken fram till och med i augusti i år. Det kan jämföras med 178 motsvarande period förra året.

– Vi vet att bilarna har blivit säkrare och klarar mer krockar och vi vet att vägarna har blivit säkrare med vajerräcken. Men den som sitter bakom ratten den har vi inte jobbat tillräckligt med och där har vi ju fotgängarna som inte är skyddade av något plåtskal alls, säger Jan Sandberg vd för trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Det har satsats mycket på att förbättra vägar och sätta upp vajerräcken och även om Jan Sandberg inte vill dra några slutsatser kring det ökade antalet dödsfall tycker han att det har skett en förändring i bilisternas attityd.

– Det finns en tendens till ett mer aggressivt körsätt som jag ser det.

Men hos bilisterna är uppfattningen annorlunda, yrkeschauffören Saber Mircic tror att det blir bättre om fotgängare alltid söker ögonkontakt vid övergångsställen.

– Jag tycker att det har blivit fel för man hinner inte stanna ibland för folk tittar inte ut mot kommande bilar och det är nästan hopplöst ibland. Många är stressade och de vill att man ska stanna utan att man har en chans, säger Saber Mircic.

Fredrik Nilsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.