Hammarskjöld köpte Backåkra för att kunna flytta dit efter att han hade jobbat klart inom FN. Fotomontage: Sveriges Radio/Scanpix.

Hammarskjölds gård riskerar att stängas

På flera håll högtidighålls i dag minnet av den svenske generalsekreteraren i FN, Dag Hammarskjöld, som omkom i en flygkrasch i Afrika för 50 år sedan.  Men nu höjs kritiken mot att regeringen inte hjälper till att bevara gården Backåkra där världens enda Dag Hammarskjöld-museum ligger.

– Vi är kritiska till att regeringen i sin allmänna marknadsföring av Sverige lägger ner 20 miljoner kronor på en dags jubileum av Dag Hammarskjölds födelse, säger Torgny Håstad, ordförande i Svenska turistföreningen.

– Men knappast har gett någonting för driften av Backåkra.

Dag Hammarskjöld testamenterade Backåkra till Svenska turistföreningen innan sin död. Men villkor i testamentet gör att man i princip inte får tjäna några pengar, till exempel genom ha serveringverksamhet eller vandrarhemsverksamhet, på gården. I dag fungerar den bland annat som ett museum över Hammarskjölds liv och varje år går verksamheten med ekonomisk förlust.

Under de senaste sex åren har regering och riksdag inte heller visat något intresse för att bidra till de 20 miljoner kronor som Svenska turistföreningen säger sig behöva för att få Backåkra på fötter.

En politiker som har engagerat sig i frågan är Allan Widman, som sitter i riksdagen för Folkpartiet. I fjol skrev han och två partikollegor en motion om att statens fastighetsverk skulle gå in och hjälpa till med driften. Motionen avslogs, men Allan Widman hoppas att regeringen ska ge stöd till Backåkra.

– Som jag ser det så har regeringen och staten en skyldighet att vidmakthålla det som är kulturhistoriskt betydelsefulla byggnader, och jag menar att Backåkra verkligen räknas dit. Man måste hjälpa till ekonomiskt för att kunna vidmakthålla byggnaden och det kulturhistoriska värdet.

Nu är gårdens framtid alltså oviss. Marie Louise Wentzel är ordförande i Ystad/Österlens FN-förening:

– Dag Hammarskjöld var en av världens stora män. Hans plats var Backåkra. Vi kan väl för guds skull ha råd att bevara en liten gård på slätten.

Oskar Schönning

Ekot i samarbete med P4 Malmöhus

Adam Öhman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista