Merkel riskerar nytt nederlag

2:06 min

I dag är det delstatsval i den tyska huvudstaden Berlin. De tyska regeringspartierna CDU och FDP riskerar att göra ytterligare ett dåligt delstatsval vilket många kan få stor betydelse även på riksplanet. Dessutom håller det tyska Piratpartiet få en framgång i Berlin.

– Här i Berlin är vi inte rädda för det som är nytt, säger Martin Delius som är en av Piratpartiets kandidater i valet i Berlin.

Piratpartiets framgångar i opinionsundersökningarna är en av rubrikerna inför valet i Berlin i dag och med fortsatt medvind kan den tyska versionen av det som en gång började i Sverige komma in i Berlins parlament.

Piratpartiet tar framför allt väljare från De Gröna som hade hoppats på att kunna ta över borgmästarposten i Berlin från socialdemokraterna, men så ser nu inte ut att bli fallet utan den mångårige borgmästaren Klaus Wowereit ser ut att kunna behålla posten för en tredje period.

Det gör att fler och fler inom partiet börjar lyfta fram Wowereit till en möjlig kanslerkandidat för de tyska socialdemokraterna i förbundsdagsvalet 2013.

Men den stora frågan i valet i dag är hur det ska gå för förbundskansler Merkels CDU och för regeringspartnern FDP och här väntas hanteringen av eurokrisen spela en avgörande roll.

Det ser värst ut för det liberala FDP, som enligt opinionsundersökningarna löper risk att åka ur ännu ett delstatsparlament. Det här kan bli enligt många bedömare bli ett jätteproblem för förbundskansler Merkel i den hårda kampen i eurokrisens spår.

– Jag tror att valet i Berlin kommer visa att den svart-gula koalitionen, alltså färgerna på CDU och FDP, är en regering som är slut. FDP riskerar att förlora i det åttonde delstatvalet i rad, säger Robert von Heusinger, chefredaktör på den liberala tidningen Berliner Zeitung.

FDP:s nationella ledning har i sitt utsatta läge på senare tid börjat använda en mer euroskeptisk retorik för att eventuellt vinna röster.

Problemet för förbundskanslern blir därför stort hur det än går för FDP i Berlinvalet. Skulle FDP åka ur är det en än mer försvagad regeringskoalition som får kämpa vidare i eurokrisen.

Skulle FDP med sin euroskeptiska argumentation klara sig kvar i Berlin hamnar Merkel i en situation där regeringen helt enkelt verkar oense i ett kritiskt läge.