Grekiska krisen slår mot cancerpatienter

1:20 min

Nu drabbas cancerpatienter i Grekland av landets usla ekonomi. Schweiziska läkemedelsjätten Roche har stoppat sina leveranser av cancermedicin till statliga sjukhus som inte betalar sina räkningar. Och bolaget hotar att stoppa medicinleveranser även till andra krisländer i Europa.

Cancerpatienter hör till de som får betala när grekiska sjukhus inte gör rätt för sig.

Roche tillverkar bland annat cancermedicin som patienterna behöver få incijerad på sjukhus, men enligt Wall Street Journal har nu Roche stoppat sina leveranser till vissa statliga sjukhus i Grekland. Några av dem ska ha låtit bli att betala för sina medicinleveranser i 3-4 år.

I stället skickar läkemedelsjätten mer medicin till privata apotek som brukar vara bättre på att betala. Cancerpatienterna får själva gå till apoteket och köpa sin livsnödvändiga medicin, och sedan ta den med till sjukhus för att få den injicerad. Mer kostnader och mer krångel för patienterna, alltså.

Enligt den grekiska läkemedelsföreningen betalade landets statliga sjukhus för bara 37 procent av sina medicinleveranser under 2010 och första halvåret i år. Sjukvården i Grekland påverkas mycket av de nedskärningar som regeringen genomför i sina försök att minska landets väldiga budgetunderskott.

Läkemedelsjätten Roche säger sig ha allvarliga problem även i flera andra av Europas krisländer. Statliga sjukhus i Spanien, Portugal och Italien sägs missköta sina betalningar, och företaget överväger att stoppa medicinleveranser även dit, uppger Wall Street Journal.