Per Bill.

Riksdagsman tar paus från politiken

Moderate riksdagsmannen Per Bill ger nu sin version av vad som hände på torsdagen, då han kom i bråk med en ordningsvakt. Vittnen uppfattade honom som berusad då han med sitt lilla barn i vagn var på väg längs Stadsgårdskajen i Stockholm.

När den kvinnliga ordningsvakten försökte stoppa honom, reagerade han häftigt.  

– När jag känner den här personen som kommer farande och är väldigt arg och säger att hon ska ta min son då får jag panik. Jag tänker på mina dödshot, jag tänker på Anna Lindh och jag blir väldigt, väldigt rädd. Jag får panik. Jag har bara en tanke i huvudet och det är att jag och min son ska fly, säger Per Bill.

Fick inte göra alkoholtest
Han fick handfängsel, och enligt honom själv dröjde det en timme till polisen kom. Han tycker själv det var begripligt att polisen omhändertog honom, kombinationen av alkohol, rädsla, gjorde att han inte tänkte klart. Han begärde att få göra ett alkoholtest men fick inte det.

– Jag känner att alkoholen är en del i mitt sinnestillstånd men att rädslan och ångesten och allt det andra är också mycket viktiga faktorer. Då ber jag att få göra ett alkoholtest så att det ska finnas en sanning om hur alkohol jag hade i blodet. Det blev jag nekad.

Provade runt 25 viner
Per Bill hade deltagit i en vinprovning. Han skriver regelbundet i en vintidning och i politiken är han en känd förespråkare av fri införsel av alkohol.

Hur mycket han verkligen drack vid vinprovningen vill han vänta med att redovisa till den rättsliga prövningen. Han säger att han prövat ett 25-tal viner och att han i efterhand insett att han borde ha tagit taxi hem. Han kommer nu att lämna politiken en tid.

– Jag behöver under en tid ägna mig åt familjen och åt den rättsprocess som kommer att gå igenom och också det massiva trycket från media som är och som jag tror kommer att vara under en ganska lång tid.

– Jag kommer att ta timeout från riksdagen under en tid för att helt ägna mig åt detta och dessutom under den tiden ska jag se till att jag får en professionell värdering av om jag har några alkoholproblem.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista