Berlusconi allt mer pressad – kan tvingas avgå

2:04 min

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi är nu utsatt för hård press att avgå. Nya uppgifter om möten med prostituerade kvinnor får oppositionen att rasa.

– Italienska medborgare har rätt att ha en kompetent regering och ledare, men så är inte fallet, säger oppositionsledaren Pier Luigi Bersani. Han kräver att Silvio Berlusconi avgår.

Förutom radio och tv har även Italiens alla stora dagstidningar brett uppslagna artiklar om Berlusconis vacklande ställning på sina förstasidor.

Corriere della Sera skriver: ”Regeringen försöker ge motstånd, Oppositionen säger gå!” La Repubblica skriver: ”Berlusconi, dags att avgå!”

Tonläget i italiensk press är ofta högt, men med den explosiva ekonomiska krisen och med Berlusconis egna skämtsamma uttalanden, som kommit fram via telefonavlyssning, om att han sköter premiärministerposten på sin fritid, står Berlusconi nu närmare stupet än någonsin tidigare under de senaste åren. Han får alltfler att se rött.

En ny sexskandal har seglat upp. Denna gång handlar det om att Italiens premiärminister ska ha flugit unga eskortflickor med regeringsplanet till sina privata fester. Oppositionen kräver en utredning.

Berlusconis tidigare partner Gianfranco Fini menade i går att bilden av Italien smutskastas och att landet borde ha ekonomin för ögonen i stället för Berlusconis olika sexhistorier.

I morgon återupptas en av många rättegångar mot Berlusconi och pressen på hans avgång ökar.