Krisen i Grekland fördjupas

2:20 min

Ett av de största oppositionspartierna kräver nyval, ett läkemedelsföretag ställer in leveranser av cancermedicin och bland grekerna växer missnöjet med den egna regeringens sätt att hantera krisen.

– De har ökat våra skulder, några har använt pengar för sin egen vinnings skull och nu ber de oss vanliga greker att betala kalaset, det är kort och gott vad som händer just nu säger Costas, en av många unga greker som flera kvällar i veckan går till Syntagmatorget för att diskutera ekonomi och protestera mot regeringens åtstramningar och skattehöjningar.

För att Grekland inte helt ska gå bankrutt, något man står på randen till just nu, krävs ännu tuffare åtgärder från den grekiska regeringen, det är kravet för att euroländerna ska godkänna nästa utbetalning av nödlånet.

Att situationen än en gång är alarmerande bevisas av att Greklands premiärminister Papandreou i dag ställde in sin planerade resa till USA för att istället stanna hemma och handskas med den fördjupade krisen.

Samtidigt säger landets finansminister Evangelos Venizelos upprört att alla kommentarer och analyser om en omedelbar statskonkurs inte bara är oansvarsfullt snack, utan också fullständigt löjligt.

Men det är en situation som skakar om Grekland, en arbetslöshet på 16 procent, mer än det dubbla för ungdomar, besparingar och kraftigt höjda skatter. Missnöjet jäser bland grekerna, på facebook bildas grupper som är emot alla nya skatter, framförallt den som presenterades nyligen, skatten på boende.

Cosmás är en av alla som är upprörda över den skatten.

– Vi kan inte betala, vem har råd med bostadsskatten säger arbetslöse Cosmás, och varför ska jag betala för den knipa som regeringen satt oss i, det är ju fullständigt orättvist.

Det största konservativa oppositionspartiet Ny demokrati, är emot stödpaketen som de menar hämmar den ekonomiska tillväxten. Partiet kräver därför nyval, så att folket får bestämma vilken väg man ska gå.

Oppositionen kräver grekiskt nyval

#text=4701564#konservativa oppositionsparti säger att det enda sättet att få det skuldtyngda landet ur dess ekonomiska kris är att utlysa nyval.

Johan-Mathias Sommarström, Aten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.