Bildar koalition. Valdis Zatlers, från Zatlers reformparti, och Valdis Dombrovskis, från partiet Enighet. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Ny regeringskoalition i Lettland söker partner

1:31 min

I Lettland hölls under eftermiddagen de inledande regeringssamtalen mellan två av de politiska partierna. Det är premiärministerns parti Enighet, och före detta presidentens nystartade Zatlers reformparti.

De båda partierna fick tillsammans cirka 40 procent av rösterna i gårdagens parlamentsval och genom att samarbeta blir det de som styr Lettland.

– Vi har diskuterat flera stora reformpaket som behövs för Lettland de kommande tre åren, och vi är ganska eniga, säger reformpartiets premiärministerkandidat Edmunds Sprudzs direkt efter mötet.

Det nystartade Zatlers reformparti blev något större än det regerande Enighet som premiärministern Valdis Dombrovskis tillhör. Tillsammans blir de en stark regeringskoalition.

Samarbetet är ett sätt att gå förbi valets vinnare, oppositionspartiet Harmonicentern, ett socialdemokratiskt parti som har en dominans av ryska politiker och väljare, och med sin historia av sovjetisk ockupation gör det att många i Lettland inte vill ha partiet i en regering.

Sammanlagt kom fem partier in i parlamentet. Ett av dem är De grönas och böndernas förbund, ett parti som Zatlers reformparti tydligt har sagt ifrån att man inte vill samarbeta med, på grund av den utbredda korruptionen i partiet.

Det betyder att dagens nybildade koalition måste samarbeta antingen med de lettiska nationalisterna i Nationella alliansen, ett parti som mer än fördubblades i valet, eller med ryssdominerade Harmonicentern.

Nuvarande premiärministern Valdis Dombrovskis från Enighet vill inte utesluta något av partierna.

– Vi ska faktiskt iväg nu och träffa Nationella alliansen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista