Polen kraftsamlar mot huliganism inför EM

1:43 min

Nästa år anordnar Polen fotbolls-EM tillsammans med Ukraina. Men fotbollsförbundet UEFA har uttryckt oro över att den utbredda fotbollshuliganismen i Polen ska störa evenemanget. Nu kraftsamlar Polen mot huliganerna.

Många polacker själva känner att Europa överdriver deras problem med fotbollsvåld.

– Det är bara några hundra huliganer, som förstör för alla oss andra, avbryter servitören.

Jag sitter på en lunch i Warszawa och intervjuar Mikolaj Piotrowski, talesperson för EM 2012 i Polen. Han tar huliganerna på allvar. Vi gör allt vi kan för att höja säkerheten, säger han, förutom att tala med huliganerna själva.

– Det är lönlöst att prata med huliganerna, de bryr sig inte ens om fotboll utan vill bara ställa till med problem, säger Piotrowski.

Polen utformar just nu en ny lag som innebär att polisen ska visa nolltolerans på matcherna och speciella snabbrättegångar ska kunna hållas på arenorna via videolänk till polska domstolar. Dessutom ska all alkohol på matcherna förbjudas under EM.

Ett av de mer originella initiativen kommer från den katolska kyrkan.

Fader Edward Plen är Polens präst utsedd att ansvara för sport. Han har gjort om Guds tio bud, så att fotbollshuliganer ska förstå dem. Som till exempel:

"Du skall icke göra vulgära gester åt motståndarlaget"

De tio fotbollsbuden kommer att predikas i kyrkorna runt om i Polen inför och under EM. Om det funkar är det bra, säger EM-talepersonen Mikolaj Pietrowski, men han tvivlar på det.

– Jag tror inte att de kommer att lyssna, säger han.