Målet är att skära ned utgifterna med motsvarande 20 000 miljarder kronor under en tioårsperiod. Foto: Jacquelyn Martin/Scanpix.

Obama föreslår höjda skatter i nytt sparpaket

1:43 min

I USA har president Barack Obama just presenterat ett nytt förslag för att krympa budgetunderskottet. Obama föreslår bland annat höjda skatter för de rikaste.

Om USA ska kunna lösa den ekonomiska krisen så måste alla bidra, sa president Barack Obama när han la fram det nya stora krispaketet, som syftar till att krympa budgetunderskottet.

Det Obama föreslår är höjda skatter för de allra rikaste, för de amerikaner som tjänar mer än en miljon dollar per år och dessutom höjd skatt för stora företag.

Tillsammans med övriga besparingar, bland annat genom att krigen i Irak och Afghanistan avvecklas, så ska det här paketet leda till att budgetunderskottet minskas med mer än tre biljoner dollar under de närmaste tio åren.

Men frågan är om förslagen går igenom i kongressen. Republikanerna har gjort klart att de motsätter sig alla skattehöjningar. Men Obama har de senaste veckorna höjt tonläget mot republikanerna och krävt att de tar ansvar, som han kallar det, för att skapa jobb och rädda ekonomin. I sitt tal utanför Vita Huset i dag gick han på offensiven igen

– Om vi ska klara av det här ansvaret så måste vi göra det tillsammans.

Obama gjorde klart att om republikanerna säger nej till skattehöjningar, så kommer han i sin tur säga nej till alla förslag om att skära ned i sjukförsäkringssystemet för de äldre som är något som flera republikaner har föreslagit.

– Att skära ned för fattiga äldre är orimligt, om vi inte samtidigt kräver att miljonärerna bidrar, sa president Obama.

Republikanerna slog omedelbart tillbaka och kallar Obamas skattehöjningar för rena jobbdödar-politiken.

Skatteförslaget väntas bli en av de största politiska stridsfrågorna i Washington under hösten.

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista