Fallande börskurser i Stockholm och Europa

0:58 min

Det har varit en förmiddag med fallande börskurser både i Stockholm och på europabörserna. Och det beror till stor del på att EU:s finansministermöte i Polen inte ledde fram till någon ny plan för att lösa de krisande euroländernas problem.

Mattias Sundling är aktiestrateg hos Danske Bank.

– Börserna går ner i dag i besvikelse över toppmötet, som i och för sig kasta fram idéer om hur man ska hantera skuldkrisen men inte kom med ett helhetsgrepp. Det är vad som behövs. Vi såg några rallyn i förra veckan efter det att centralbankerna tillhandahöll likviditet men det är inte grundproblemet i eurokrisen, grundproblemet är skulderna i både offentlig sektor och hos bankerna.

I Stockholm inleddes handelsveckan med att börsen backade nästan 2,5 procent under den första timmen. Under förmiddagen klättrade sedan kursen upp något, och runt lunch låg index på drygt minus två.

Enligt Mattias Sundling kan börsutvecklingen hålla i sig under dagen, men senare under veckan kommer siffror som kan ge ett gladare börshumör.

– Lite senare under veckan kommer signaler från Fed vad de vill hitta på, från Riksbanken och från Bank of England, det skulle kunna bryta det här lite grann.