Rebellerna på reträtt från Bani Walid och Sirte

2:20 min

Rebellerna i Libyen har återigen misslyckats att inta Kadaffifästet Bani Walid. Rebellsoldater tvingades i går till reträtt från både Bani Walid och Sirte. Samtidigt misslyckades i går det Libyska övergångsrådet med att bilda en övergångsregering.

Kombinationen av militära och politiska problem understryker svårigheterna att återställa stabiliteten i Libyen sedan Kadaffi tvingades på flykt för en månad sedan.

Det finns motsättningar inom rådet om allt från det optimala antalet ministrar till om det alls är rätt tidpunkt att bilda en övergångsregering nu, innan hela Libyen är befriat. Den tillfällige premiärministern Mahmoud Jibril fick inte gehör för sina förslag, något som i sin tur speglar den USA-utbildade ekonomen Jibrils egen ställning. Det finns starka invändningar mot honom, framförallt från vissa av de islamister som blivit alltmer tongivande i det nya Libyen.

Oron över de interna motsättningarna har varit starka sedan rebellernas högste befäl Abdel Fatah Younis hittades mördades i slutet av juli. Abdel Fattah Younis hade hoppat av och gått över till rebellsidan, efter att i flera decennier varit en av Kadaffis närmaste, som bland annat inrikes- och försvarsminister. Mordet är ännu ouppklarat, men starka misstankar har riktats mot islamister inom rebellrörelsen.

Islamisterna i sin tur har inte uttalat sig om mordet, men de försöker tona ner motsättningarna. Abdelhakim Belhadj, som trätt fram som en de libyska islamisternas främste militära ledare, menar att det politiska tumultet bara är ett resultat av decenniers åsiktsförtryck och att det är naturligt att diskussionerna hettar till under övergången från diktatur.

Belhadj, som en gång i tiden var jihadist i Afghanistan, greps och torterades av CIA och lämnades sen ut till Kadaffis fängelser. Idag säger han i intervjuer att han vill bygga upp en civil demokratisk stat i Libyen, ingen shariastat, och att han helt har tagit avstånd från al Qaida, att han inte är ute efter hämnd mot västvärlden, men att han gärna vill ha en ursäkt.

Sedan Tripoli erövrades för en knapp månad sedan, har rebellerna upprepade gånger misslyckats att storma Bani Walid, som ligger 15 mil sydost om huvudstaden. Men varje försök har slutat i kaotisk reträtt.