En rökpelare stiger upp efter en attack i Tal Afar.

Turkiet protesterar mot USA-blockad

I nordöstra Irak fortsätter USA:s blockad av Tal Afar, där befolkningen till stor del består av etniska turkar. Det väcker starka protester från regeringen i Turkiet.

Staden Tal Afar är under belägring och attackeras av amerikanska styrkor.

USA säger att attackerna ska fortsätta så länge som det man kallar utländska rebeller gömmer sig inne i staden.

Etniska turkar drabbas
Turkiets regering och shiamuslimska ledare i Irak, säger att civilbefolkningen i staden, många av dem etniska turkar, drabbas hårt .

Turkiet säger att många civila dött i amerikanska flygräder och vädjar om att operationen ska avslutas. En irakisk shialedare beskriver situationen i staden som katastrofal.

Tillhåll får extremister
USA har nyligen startat en offensiv för att etablera kontroll i laglösa delar av Irak, antingen genom för handlingar eller med militärt våld. Man säger att staden Tal Afar blivit ett högkvarter för smugglingen av extremister och vapen från Syrien. En amerikansk talesman talade om en ”stor terrororganisation” i staden.

Ett 70-tal rebeller i staden har dödats av amerikansk flygbombning senaste dagarna, enligt USA. Men källor inne i staden säger att ett 30-tal civila finns bland de döda.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista