Ödesvecka för Grekland

2:06 min

I Grekland beskrivs den kommande veckan som en ödesvecka. Om några timmar ska Grekland diskutera med ECB, euroländerna och internationella valutafonden IMF om nya utbetalningar från krispaketen, och samtidigt kommer rapporter om att Grekland får vänta till 2013 innan man når tillväxt.

Bland grekerna växer missnöjet med hur regeringen hanterar situationen.

--Vi behöver något annat, hela den grekiska befolkningen är emot regeringen på grund av alla skattehöjningar och den havererade ekonomin, säger mannen som står utanför parlamentet och demonstrerar mot regeringens agerande.

För att få ytterligare utbetalningar från långivarna måste Grekland spara ytterligare, ett drag som knappast lär bli populärt, minns i somras, de våldsamma kravallerna mellan polis och demonstranter. Aten var en huvudstad gömd i tårgas.

De åtgärder som nu kan tänkas bli aktuella enligt uppgifter i grekisk media, är att säga upp alla offentliganställda som anställts de senaste två åren, ytterligare skattehöjningar, fler utförsäljningar av statliga bolag, och ännu fler sociala besparingar, till exempel inom sjukvård och på pensioner.

Det är det här som upprör så många, att det sparas på allt.

--Vi blir tokiga, vi riskerar att förlora allt, inte bara pengarna utan hela landet, jobben, bostäderna, våra öar, allt, säger de grekiska kvinnorna.

Den senaste prognosen från IMF, som presenterades i dag, lovar inte gott. Den spår att Greklands ekonomi krymper med 5,5 procent i år och ytterligare 2,5 procent nästa år. Först 2013 tror man på tillväxt, om reformerna lyckas.

Och medan Greklands ministrar i kväll diskuterar sin framtid med den så kallade trojkan, för att sedan samlas och överlägga internt, har mannen utanför parlamentet sin åsikt klar om de grekiska politikerna.

--De är förrädare, säger mannen.