Vladimir Putin.

Putin tillsätter utredning om Beslan

I Ryssland har parlamentet beslutat att tillsätta en kommission som ska utreda vad som egentligen hände under gisslandramat i Beslan. Hittills har ryska politiker hållit en låg profil i frågan och helt följt president Putins linje och kritikerna tror inte att sanningen ska komma fram.

För bara några dagar sedan sa president Putin att det var helt uteslutet att det skulle bli en oberoende utredning om blodbadet i Beslan, det skulle bara leda till en politisk show.

Det var sannolikt lite väl magstarkt när det är uppenbart att det finns en mängd frågetecken som måste rätas ut. Nu har det bestämts att det ska bli en utredning i federationsrådet, parlamentets överhus. Först frågade talmannen president Putin om tillåtelse, och det gav han, naturligtvis medveten om att federationsrådet är totalt lojalt mot presidenten.

Kritiker tror inte att det kommer att komma ut nånting i utredningen som Kreml inte beställt. I så fall får man inte reda på t ex varför säkerhetstjänsten agerade på ett så totalt oprofessionellt sätt.

Hård kontroll från Kreml
Federationsrådets sena uppvaknande är typiskt för hur ryska politiker uppträtt under gisslandramat. Med några få undantag har de mest stuckit huvudet i sanden och väntat på vad president Putin säger och gör. Man kunde tänka sig att när Rysslands drabbats av sitt värsta terrordåd i modern historia så skulle man till exempel inkalla parlamentet för en extrasession för att diskutera vad som ska göras, sånt har hänt tidigare, men inte nu.

Framträdande politiker har heller inte haft mycket att säga av rädsla för att hamna i konflikt med presidentadministrationen. Det ryska politiska systemet är så hårt kontrollerat från Kreml att det inte finns utrymme för några enskilda initiativ.

Nya terrorlagar diskuteras
Parlamentets underhus Duman ska diskutera Beslan den 22 september, tre veckor efter att det ägde rum. Förslag finns att införa hårdare restriktioner för utlänningar i Ryssland och att införa ett varningssystem för allmänheten om risken för terroraktioner, enligt amerikansk förebild, liksom att återinföra dödsstraffet.

Egentligen skulle Duman den 22 september ha diskuterat den ryska insatsen under Olympiska Spelen i Athen. Det erkännandet måste man i varje fall ge Duman att den anser att Beslan var viktigare än OS.

Sten Sjöström, Moskva 
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".