Försvaret i kampen mot terrorism

Inom några veckor lägger regeringen fram ett förslag som ska göra det möjligt att använda det svenska försvaret mot terrorister. Idag är det inte möjligt att ta hjälp av försvaret.

Terroristerna är enligt lagen civila brottslingar men de orsakar skador som det skulle behövas militära medel för att bekämpa. Det har Sverige och andra länder inte varit berett på, lika lite som USA var den 11 september 2001.

Detta ställer frågan om militären får användas mot civila på sin spets. Ett exempel är minneshögtiden över Anna Lindh som hölls förra hösten då en flygförbudszon inrättades över Stockholm för att skydda de hitresta statsöverhuvuden från terrordåd.

Flygvapnet fick övervaka flygförbudszonen men om någon hade försökt krascha ett kapat plan mot Stockholms stadshus hade flygvapenpiloterna inte kunnat göra något åt det eftersom terroristerna är civila och bara polisen får ingripa mot civila.

Ådalen 1931
Hindret är den svenska rättspraxis sedan händelserna i Ådalen 1931 då soldater sköt mot strejkande arbetare. Sedan dess får svensk militär personal inte användas mot civila. Idagens förändrade värld leder det till en allvarlig lucka i det svenska terroristskyddet. Detta kan det snart bli en ändring på.

Skärpning av beredskapen
Om några veckor lägger regeringen fram ett förslag som ska göra det möjligt att använda svensk militär utrustning, dock under polisens ledning för att bekämpa terrorister. Detta är, enligt regeringen, en ytterligare skärpning av den svenska terrorberedskapen.

– Militära motmedel är bara den yttersta åtgärden. Vi har gett möjlighet till säkerhetspolisen att organisera sig och vi ska ge möjlighet till att kunna använda telefonavlyssning i förebyggande syfte. Det har skett på alla olika områden och det är något som i praktiken förstås är mycket viktigare än den absolut ytterst teoretiska händelsen att militären skulle eventuellt kunna ingripa.

– Det har hänt oerhört mycket. Vi har till och med fått kritik för att vi har gjort så mycket på det här området, men när det gäller den här delen så kommer vi att kunna presentera ett förslag hur vi går vidare inom ett par veckor, säger justitieminister Thomas Bodström

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista