Stockholmsbörsen och ledande Europabörser föll

Stockholmsbörsen föll på måndagen, precis som de ledande börserna i Europa. Bankerna hörde till förlorarna bland storbolagen.

Efter fyra dagar med stigande kurser backade OMXS-index med 3,1 procent till 283,0. En orsak var helgens möte i Polen, där EU:s finansministrar inte presenterade några nya idéer för hur de krisande euroländernas problem ska lösas.

På måndagen varnade också Internationella valutafonden IMF för att fortsatta fördröjningar i de utlovade grekiska privatiseringarna kan leda Grekland i konkurs.

– Privatiseringarna ligger efter schemat eftersom politikerna inte kan komma överens om hur det ska genomföras. Om ni väntar... kommer landet att gå i konkurs, sade IMF-representanten Bob Traa, enligt AFP.

Det innebär trubbel i bankvärlden och alla fyra storbanker backade på Stockholmsbörsen. Mest nedför gick det för Swedbank som rasade med 5,7 procent. SEB föll med 4,3 procent och Nordea med 4,0 procent. Handelsbanken klarade sig bäst med en nedgång på 3,6 procent.

Folkaktierna Ericsson och H & M sjönk med 2,5 respektive 3,4 procent. Även skogsbolagen fick en dålig start på veckan. SCA, som höll kapitalmarknadsdag på måndagen, backade med 3,7 procent. Holmen sjönk med 2,7 procent och Stora Enso med 5,4 procent.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad har köpt 8,6 miljoner aktier i byggbolaget Peab. Aktien föll dock med 1,8 procent på måndagen.

– Han hade en ambition att investera 300 miljoner kronor, säger Jesper Göransson, vice vd på Peab.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen också dyster. I London föll FTSE-index med två procent till 5 259,6 och i Frankfurt var DAX-index ned med 2,8 procent till 5 415,9. Parisbörsens CAC 40-index backade med tre procent till 2 940,0.

TT