Ett ekonomiskt blomstrande Zambia går till val

1:45 min

I Zambia i södra Afrika är det val i dag, och valkampen i landet står om en av huvudfrågorna för hela den afrikanska kontinenten just nu, hur man ska använda de nyvunna framgångarna i blomstrande ekonomier för att fler ska få det bättre på en kontinent som är känd som världens fattigaste.

Tv-annonser om allt från lyxiga alkoholdrycker till bättre mobilnät säljer det nya medelklasslivet i Zambia. Landet är ett av de afrikanska lejonen som har gått som ekonomiska raketer de senaste åren. Zambias tillväxtsiffrorna på mellan 5 och 8 procent flera år i rad har varit bland de högsta i Afrika tack vare det rekordhöga världsmarknadspriset på koppar. Koppar är landets främsta exportvara och flera nya gruvor har öppnats de senaste åren.

Den sittande presidenten Rupiah Banda som nu hoppas bli omvald ses som en företagarvänlig politiker som har dragit nya utländska investeringar till landet.

Men medelklasslivet om än i växande är fortfarande få förunnat, och det är det oppositionen nu riktar in sig på. 64 procent av zambierna lever fortfarande under fattigdomsstrecket på 2 dollar om dagen.

– Det är som en slags utvecklingspornografi just nu, säger främsta oppositionspartiets andre man Guy Scott i en intervju.

– Vi blir upphetsade av att säga "kolla ekonomin har gått upp 8 procent" men vad spelar det för roll när det inte finns några jobb? Det finns ju inget sätt att delta annat än som gruvchefernas trädgårdsmästare eller poolskötare, sa Scott nyligen i en intervju.

Populistiskt eller inte så slår oppositionspartiets ton an hos dem som faktiskt inte har några jobb och lever långt från tv-reklamens lyxvärld, och de politiska analytikerna räknar med ett mycket jämnt val mellan de två huvudkandidaterna.

Oppositionen har bland diskuterat att återinföra den höjda skatt på gruvbolagen som presidenten drog tillbaks efter hård kritik från gruvindustrin. Skatteinkomster från gruvnäringen är den chans landet har att dra in mer pengar till staten, menar oppositionen, så att fler kan få del av tillväxten.