Italiens kreditbetyg sänks

1:59 min

Kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor’s har sänkt Italiens kreditbetyg. Det kan bland annat innebära höjda räntekostnader för landet.

Italien sjunker ekonomiskt och Standard and Poor's tror inte på Berlusconi-regeringens kapacitet att vända situationen i en positiv riktning.

Problemet i Italien är att industrin, tjänstesektorn och andra ekonomiska aktiviteter stagnerar och har så gjort under många år.

Produktiviteten är låg, den offentliga sektorn är ineffektiv och utlandsinvesteringarna blygsamma. Förtroendet för Italien är helt enkelt svagt.

Den officiella tillväxtprognosen för 2011 är 1,1 %, men väntas snart att sänkas till 0,7 %. Samtidigt är statsskulden skyhög, nästan 120 % av BNP, vilket gör att Italien hör till gänget "Sämst i klassen" inom eurogruppen. 

Standard and Poor's pekar också på att det politiska läget är ytterst instabilt.

Striderna inom Berlusconis höger-centerregering och hans olika sexskandaler har stulit tid och kraft från hanteringen av landets ekonomiska kris. 

I förra veckan godkände parlamentet ett åtstramningspaket på nästan 60 miljarder euro, nästan 600 miljarder kronor, för att nå balans i statsbudgeten år 2013, men mycket mer behöver göras och det räddar inte den stagnerande ekonomin.

Standard and Poor's nedgradering kom överraskande, eftersom det mest har talats om att konkurrenten Moody's hade placerat Italien under lupp.

För Italien betyder detta nu höjda lånekostnader. Europeiska centralbanken har varit inne den senaste tiden och stöttat landet, men häromveckan behövde låntagaren Italien betala en ränta på hela 5,6 %. Nu väntas den stiga ytterligare. Börskurser har fallit i dag och förstås leder denna nedgradering nu till en rad möten här i Italien mellan politiker, företagare och fackliga parter.