SEB: "Regeringens prognos är märklig"

Från bankhåll kommer negativ kritik av budgeten. Banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att det är en märklig prognos och att regeringen försöker skapa ett krismedvetande.

Han säger att visserligen blir nästa år och 2013 svaga, men 2014 ser sen ut att bli ett högkonjunkturår för Sverige.

Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson tycker att regeringens prognoser är manodepressiva.

– Tidigare var regeringen alldeles för optimistisk med sina 4 procent. Nu är man snarare för pessimistisk när det gäller nästa år (1,3 procent), säger hon.

– Prognosen för 2013 (3,5 procent) är en konsekvens av att arbetslösheten ska ner till 5 procent 2015-16 och då måste BNP växa med 3,5 procent. Det är alltså snarare en kalkyl än en prognos, säger Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson.

– USA och resten av världen kommer att ha en svag tillväxt 2013 och det är svårt att se hur det då utan vidare skulle bli fart på svensk ekonomi.

– Jag tycker att det finns en viss manodepressivitet i prognosarbetet som faktiskt inte gynnar den ekonomiska politiken och det är ganska allvarligt, fortsätter hon.

(TT)

Mer om höstbudgeten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista