Rädsla för våld fördröjer ambulansen

Den som kallar på ambulans efter till exempel en misshandel kan inte vara säker på att få hjälp lika fort som tidigare. På grund av hot och våld inför ambulanssjukvården nya säkerhetsrutiner. Det blir allt vanligare att sjukvårdspersonal måste vänta på polisen innan man kan påbörja sin insats.

Ett exempel, på när sjukvårdspersonal behöver skydd av polisen, är en ambulans som är på väg till en lägenheten där en man, enligt larmet, blivit misshandlad av torpeder. Det är oklart om någon gärningsman finns kvar.

Vanligt i storstäderna
En sådan här situation innebär också en väntan för patienten, för nästan framme i Stockholms östra delar, meddelar polisen att de åker från en helt annan del av staden. I det här fallet dröjer polisen medan ambulansen väntar nedanför den aktuella lägenheten. Säkerhetsåtgärder av detta slag, har blivit allt vanligare uppger ambulanspersonal i storstäderna.

– Vi går inte fram utan vi avvaktar istället på att vi får klartecken från polisen, säger ambulansmannen Lennart Johansson i Göteborg.

Våldet är grövre
Sjukvårdare säger att man förr gick rakt in i situationer där man idag behöver skydda sig, på grund av att våldet blivit grövre och drogerna fler. Ibland gör sjukvårdarna bedömningen själv ibland är det polisen som bestämmer.

Detta ska ha hänt till exempel vid överfallet på Anna Lindh, erfar Ekot. Avvaktande ambulanspersonal kan väcka starka känslor hos vittnen till en händelse till exempel hände det nyligen i Malmö när en ung man knivskars till döds.

– Det här handlar ju om att jag nu ska komma fram så måste jag kunna göra ett bra jobb. Istället för att ha en skadad kanske du har en skadad och två skadade ambulanssjuksköterskor. Det är inget som är gagn till något. Det är samma sak på akutmottagningar. Det har också fått stärka sin säkerhet och tänka på ett helt annat sätt än vad de gjorde förut, säger Robert Österlind, sjuksköterska vid ambulanssjukvården i Malmö.

Hur känns det som sjukvårdare?

– Samhället förändras ju och vi måste försöka att anpassa oss till den samhällsbild som är aktuell just nu.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista