Hongkongval mäter självständighetsiver

I Hong Kong är det val till den lagstiftande församlingen. Folket har rätt att välja 30 av de 60 representanterna, medan 30 utses av facket och olika yrkesgrupper. Peking makt är stor, men söndagens val är en mätare på om Hongkongborna vill bli mer självständiga.

På Robinson Road upp mot Hong Kongöns bergstopp slingrar sig kön lång intill skolan, vallokalen. Folk läser tidningen, lyssnar på freestyle eller ber om en stol när de gamla benen inte riktigt orkar längre.

De flesta har sagt att om många röstar blir det till demokrativännernas fördel och mot att Hong Kong styrs av kommunisterna i Peking. Kön här bekräftar prognoserna som talar om rekorddeltagande, över 60% att jämföra med 53% i det första valet 1998 då britterna lämnade över makten. Patty Lee, ansvarig här, säger att det aldrig hänt tidigare att de har fått dela upp köerna:

– Det har aldrig hänt förut, säger hon.

En ung kille deklarerar att demokraterna får hans röst.

– Jag röstar nog på demokraterna.

Men en kvinna tycker att en stabil ekonomi är viktigare, en Peking-vän kanske:

– Jag tycker att en stark ekonomi är viktigare än demokrati för tillfället.

Kina håller Hong Kong i sitt grepp och utser regering och ledare, så valresultatet kan bara bli en signal, men nu eller aldrig, säger vissa. Christine Loh, valanalytiker på Civic Exchange håller inte med

– Vägen till demokrati kommer att bli lång och gå mycket uppför, tror Christina Loh.

Alice Petrén, Hong Kong
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista