Sverige vill förbjuda långlivat gift

Nya undersökningar visar att en grupp ämnen, som finns i en rad produkter som till exempel rengöringsmedel och tillsatser i färg och lack, kan vara lika farliga som kända miljögifter som DDT och PCB. I likhet med dessa miljögifter vill den svenska regeringen att även de nyfunna ämnena ska förbjudas inom EU.

– Regeringens plan är att ta upp P-fos i EU och försöka få en gemensam reglering av de här ämnena inom EU. Vi kommer agera mycket aktivt för att få upp det här nya farliga ämnet på agendan.

Vad finns det för förutsättningar för att man ska få stöd för det här inom EU?

– Hittills är det Sverige och England som har agerat aktivt för att få bort P-fos. Jag tror att det kommer ta en viss tid men min förhoppning är att vi ska få med övriga EU-länder.

Svårnedbrytbara gifter
Det är en ny bokstavskombination av farliga ämnen, som man nu får lära sig, P-fos. I somras kom Kemikalieinspektionen med en rapport, som visade att dessa ämnen byggs upp i kroppen och är mycket svårnedbrytbara. Det är just detta att ämnena till och med bryts ner långsammare än DDT och PCB, som är alarmerande, anser experterna.

Man har funnit dessa substanser i sälar, örnar och isbjörnar långt från utsläppskällorna. En ny rapport, som finansierats av Nordiska rådet, visar att P-fos finns överallt i miljön i hela Norden, i fisk, grindval, slam, sediment och nederbörd. Hur ämnena på sikt kan skada människor och djur har man idag dåliga kunskaper om.

– Det är det här som är så oroväckande med de här ämnena, att de färdas långa, långa vägar, över gränser. Den svenska ståndpunkten är att om vi har ett ämne som ansamlas i kroppen och är långlivat och som vi får i högre och högre halter till exempel i marina däggdjur, då är det ett ämne som ska fasas ut, även fast vi inte kan påvisa på vilket sätt det är giftigt. Bara det faktum att det lagras är oroväckande.

Hoppet står till svart lista
Troligen kan Sverige föra upp P-fos på EU-nivå sent i höst eller i vår. Förutom att försöka att få ett EU-förbud anmäler nu Sverige de här ämnena till två olika internationella konventioner, bland annat den så kallade Stockholmskonventionen. Den konventionen innebär att en rad kända miljögifter, bekämpningsmedel som DDT, dieldrin, toxafen, kallade ”de smutsiga tolv” ska fasas ut och förbjudas.

Nu kan P-fos också hamna på den svarta listan. Men man kan inte vänta för länge på att beslutskvarnarna mal, anser Lena Sommestad.

– Jag anser att om vi inte kan få stöd för detta inom rimlig tid så finns det möjlighet att överväga ett nationellt förbud, säger hon.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".