Laila Freivalds anser att folkmordskonventionen är föråldrad.

Freivalds vill ändra folkmordslag

På måndag möts EU:s utrikesministrar för att diskutera vad man kan göra för flyktingarna i Darfur i Sudan. Det har pågått en diskussion om våldsamheterna kan betecknas folkmord. Det tycker till exempel den amerikanske utrikesminister Colin Powell. Sveriges utrikesminister Laila Freivalds vill flytta fokus till insatser för Sudan men vill samtidigt att den internationella lagstiftningen formuleras om.

– Jag skulle tro att diskussionen om folkmord kommer leda till att man kommer vilja formulera om konventionen, så att man öppnar för en vidare bedömning utav när det anses vara ett folkmord.

Vad är det i den här definitionen som gör att det inte passar in som folkmord?

– Den konventionen kom till i en annan tid och det man föreställde sig då var mycket klart definierade grupper som stod mot varandra. Det var etniska grupper eller religiösa avgränsningar. I Sudan är det väldigt uppblandat. Det finns inte den tydliga skillnaden mellan grupperna.

– Lika fullt handlar det om en grupp människor som utsätter en annan grupp för ett ohyggligt våld men de grupper går inte att få in under de specifika situationer som den här konventionen har valt.

Det här säger utrikesminister Laila Freivalds om Sudan där över en miljon människor har drivits på flykt och minst femtiotusen dödats.

Den juridiska beteckningen på det fruktansvärda som händer har ingen som helst betydelse för vad omvärlden kan göra, säger Laila Freivalds.

– Situationen är lika allvarlig och skyldigheten för oss i omvärlden att reagera och agera är precis densamma. Vi behöver inte åberopa den konventionen för att agera. Tvärtom.

Vad är det då som omvärlden kan göra?

– Det som är viktigt just nu är att den insats som afrikanska unionen har tagit ledning för i form utav att ha närvaro av människor som hindrar våldsutövningen. Den insatsen måste öka och det rejält.

Vad kan EU göra på sitt utrikesministermöte som hålls på måndag och tisdag?

– Vi kan diskutera på vilket sätt EU kan stödja Afrikanska Unionens insats. Det handlar om finansieringen av den. Det handlar också om möjlighet om en polisinsats inom ramen för Afrikanska Unionens insats. Då skulle även EU kunna ställa upp med poliser, säger utrikesminister Laila Freivalds

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".