Terrormisstänkt man släppt

Efter fem månader i häktet släpptes i fredags en av de fyra män som har suttit häktade för inblandning i terrordåd. Mannen har omhäktats flera gånger men den här gången beslutade Svea Hovrätt att släppa honom.

– Hovrätten fann att det inte längre förelåg sannolika skäl. Det fanns inte längre tillräckliga skäl för att hålla honom kvar i häktet, säger den släppte mannens advokat, Johan Eriksson.

Mannen som nu är släppt från häktet, men fortfarande misstänkt för terrorbrott, är i 35-årsåldern, svensk medborgare men med libanesisk bakgrund.

Det var den i april i år som den nu släppte mannen och tre andra män greps, misstänkta för inblandning i terrordåd. Det är bland annat flera månaders telefonavlyssning som har lett till misstankarna mot de fyra.

Misstänkt för attentat
En eller flera av männen misstänks för att vara inblandade i ett terrordåd i staden Arbril i norra Irak i februari i år då över hundra människor dödades.

Om den släppte mannen var inblandad i det dådet eller inte vill hans advokat Johan Eriksson inte svara på.

– Jag ska ärligt säga att jag har svårt att svara på den frågan. Det beror på att den här typen av mål omgärdas av en enorm sekretess. Det är inte som att vara försvarare i något annat mål. Man får inte så väldigt mycket information därför är det svårt för mig att ha en helhetsbedömning av det. Jag vet att de misstänkta är förhörda vid väldigt många tillfällen, säger Johan Eriksson.

Oklart varför han släpps
Den nu släppte mannen har överklagat häktningsbeslutet flera gånger, men varför Hovrätten valde att gå på försvarets linje den här gången det vet Johan Eriksson inte. Någon ny bevisning har enligt advokaten inte kommit till. Varför det dröjde fem månader innan mannen släpptes från häktet kan Johan Eriksson inte svara på:

De tre andra männen sitter fortfarande häktade. Deras advokater säger alla till Ekot att de kommer att agera nu för att se om inte även deras klienter kan släppas från häktet. Vad gäller den mannen som redan är släppt, så kvarstår ändå misstankarna om terrorbrott, så åklagaren kan överklaga till högsta domstolen.

– Åklagaren har möjlighet att överklaga det här till högsta domstolen. Huruvida hon gör det eller ej, det känner inte jag till. Det är något hon själv måste grunna på. Det är inte något hon själv kan bestämma utan det är något hon måste kommunicera med Riksåklagaren, säger advokat Johan Eriksson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista