Glada miner på Europas börser trots fortsatt oro

Kurserna steg ordentligt på Stockholmsbörsen på tisdagen trots fortsatt skuldoro i Europa. Stora Enso var en av dagens vinnare. Även på de ledande Europabörserna var det uppåt.

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med stigande kurser och uppgången höll i sig under dagen. Sent på eftermiddagen spurtade index med en rejäl uppgång. När handeln stängde hade OMXS-index stigit med 2,2 procent till 289,2.

Samtidigt låg oron för den europeiska skuldkrisen kvar över marknaden. Trycket är fortsatt hårt mot den grekiska regeringen som förhandlar med IMF, EU och ECB om nya nödlån. Dessutom rasade den italienska regeringen över att även Italien nu har fått sitt kreditbetyg sänkt. Och med växande osäkerhet steg också guldpriset ytterligare.

Internationella Valutafonden (IMF) sänkte också sina prognoser för världsekonomin och konstaterade att politisk tveksamhet har förvärrat läget i Europa och USA. IMF varnar nu för att Europa och USA kan falla ner i recession nästa år om man inte tar itu med de ekonomiska problem som också kan smitta resten av världen. Däremot växer ekonomierna fortfarande snabbt i många tillväxtländer.

Marknaden väntade också på det amerikanska räntebeskedet som ska komma på onsdagen.

Trots oron i omvärlden visade alla branschindex på Stockholmsbörsen plus. Starkast gick råvaruaktierna, plus 2,9 procent, med Stora Enso i topp med en uppgång på 7,7 procent. Rörvik Timber steg 6,3 procent och SSAB med 5,2 procent.

Bankaktierna steg också, i linje med index, med 2,4 procent. Handelsbanken gick bäst av storbankerna med ett lyft på 4,1 procent. Nordea steg med 1,9 procent och SEB med 2,0 procent. Swedbank steg med 1,8 procent.

På de stora Europabörserna var det också glada miner. Londonbörsens FTSE-index steg 2,0 procent till 5 368,4, Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 2,9 procent till 5 571,7 och Parisbörsens CAC-index ökade 1,5 procent till 2 984,1.

TT