Almega vill ha mer lokal lönebildning

2:08 min

I dag lägger Almega, alltså tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, fram sina krav inför avtalsrörelsen. Almega vill bland annat att mer ska bestämmas lokalt på företagen mellan arbetsgivare och anställd.

Dessutom behåller man det kontroversiella förslaget om frysta ingångslöner, berättar Almegas vd Jonas Milton.

– Genom att hålla ingångslönerna intakta, genom att frysa ingångslönerna så kommer vi att sänka ungdomsarbetslösheten. Då tar vi gemensamt ansvar för att få bukt med detta stora problem.

Hur vet du att arbetslösheten skulle sjunka om lönerna blev lägre?

– Vi får dagliga exempel på företag som berättar för oss att om man väljer mellan två stycken sökande, en är prövad och en är oprövad, det skiljer ingenting i lönen, då är det klart man tar den som är mest beprövad.

Förslaget om frysta ingångslöner gör det lättare för dem utan jobb att komma in på arbetsmarknaden, hävdar Almega. Facket, som tvärtom jobbar för högre lägstalöner i avtalsrörelsen, menar att det inte finns några samband mellan lönens storlek och arbetsgivares vilja att anställa. Och skulle ingångslönerna ha frysts för tio år sedan skulle månadslönen i dag ligga på omkring 11 000 kronor, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

– Jag skulle vilja se den unga människa som flyttar från Umeå för att söka ett restaurangjobb i Stockholm och vet att jag får 11 000 kronor i månaden för heltidsjobb. Och ska klara av att bo för de pengarna, att äta för de pengarna och klara av att resa till och från jobbet för de pengarna. Det går inte ihop.

Tjänsteföretagen i Almega för i dag fram sju nygamla krav inför avtalsrörelsen. Det viktigaste är att utvecklingen mot mer lokal lönebildning ska fortsätta, alltså att lönerna bestäms på företagen mellan chef och anställd och inte i centrala avtal, säger Jonas Milton.

– Det viktigaste är att du får en lönesättning som speglar den enskilda individens insatser och som speglar företagets lönsamhet.

De fackliga kraven ligger på mellan 3,7 och 4,1 procents löneökning nästa år. Det är orimligt, säger Jonas Milton på Almega, som menar att centrala lönekrav inte passar med verkligheten för de olika tjänsteföretagen. Alla anställda ska inte garanteras löneökningar.

– En lön ska fungera på det sättet att den ska vara ett incitament för att man gör en bra prestation. Och om alla får en inkomstökning, en löneökning, oavsett prestation, så fungerar inte lönen på rätt sätt.

Almegas sju krav

1. Lokal lönebildning i fler avtal och inga individgarantier

Förhandlingar ska ske lokalt mellan företag och anställd, inga kollektiva lönepåslag.

2. Löne- och företagsutveckling måste gå hand i hand

Företagets lönsamhet är viktigt för förmågan att betala ut löner. Goda insatser ska belönas.

3. Människor vill ha inflytande över sin lön

Lokal lönesättning är bättre för både anställdas motivation och företags lönsamhet.

4. Moderna människor vill ha moderna avtal

Stela regler ska bort. Mer anpassade lösningar.

5. Alla har rätt till lön men inte till löneutveckling

Lönen är ett slags betyg på genomfört arbete.

6. Frysta ingångslöner

Sänker trösklar för dem utanför arbetsmarknaden. Lönerna ska frysas till dess åtgärden har fått effekt på arbetslösheten.

7. Rätt folk på rätt plats vid rätt tid

Omställningsregler som bygger på företagens behov av att snabbt ställa om vid nya situationer. Turordningsreglerna kritiseras.

Källa: Almega

Anders Jelmin

Ekot, i samarbete med P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.