Blir diskriminerad.

Kroppsbyggare blir ofta diskriminerade

Kroppsbyggare med riktigt stora muskler ses av många svenskar som avvikande och utsätts ofta för diskriminering och riktigt hat. Det framgår av ett forskningsprojekt vid högskolan i Jönköping.

Roland S Persson är docent i psykologi och själv bodybuilder. Han har under tre år använt sig själv som studieobjekt.

– Eftersom jag ser ut som jag gör efter 20 års träning så beslöt jag mig för att mingla runt i vardagslivet. Så under somrarna i tre års tid har jag gått omkring i bara shorts och t-shirt. Jag har exponerat mig med avsikt och noterat folks reaktioner.

– ”Jävla freak” har jag hört många gånger. Jag har blivit avvisad från en restaurang med mera och det är enbart för att jag avvikit från normen. Det var faktiskt lite skrämmande.

Stämplats som pillerätare
Efter många år av kroppsbygge är Roland S Persson riktigt stor. Vikten brukar pendla mellan 108 och 120 kilo. När han medvetet visat sina muskler har det onekligen stuckit folk i ögonen.

Trots att Roland S Persson är docent vid högskolan har många genast stämplat honom som dum pillerätare. Många har tydligt visat sin avsky, samtidigt som han flera gånger utsatts för sexuella trakasserier av okända kvinnor.

Tanken med forskningsprojketet har varit att studera hur svenskarna reagerar på det avvikande, något som han menar blivit oerhört tydligt.

– Det är ganska lätt att koppla det här till det vi kallar för jantelagen. Andra forskare än jag har ju noterat att i svensk kultur så är det en stark drift att vara som alla andra. Det är en värdering som vi håller ganska högt.

Typiskt svenskt
Genom att jämföra med bemötandet för kroppsbyggare i andra länder anser han sig kunna slå fast att avståndstagandet är större här än på andra håll. Enligt Roland S Persson handlar det om mer eller mindre nedärvda svenska reaktioner kanske kopplat till synen på manlighet.

– Jag har aldrig fått en negativ kommentar från en invandrad svensk, däremot nästan alltid från sverigefödda svenskar. Det där säger en hel del om kulturella skillnader, könsroller och ideal.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista