Pappautbildning exporteras österut

I Örnsköldsvik erbjuds alla nyblivna pappor att gå en särskild pappautbildning och modellen går nu på export till Ukraina och Litauen. Det är Sida som tillsammans med lokala FN-kontor stöder projektet.

Mikael Sahlén i Själevad har just avslutat sin pappautbildning. Fem, sex gånger har han träffat sin pappagrupp.

Tror han att det hade varit annorlunda om han inte gått någon pappautbildning där han hade suttit och pratat med andra killar?

– Ja, det tror jag. När de gick iväg med lilla My efter förlossningen undrade man vad som hände och det blev väl lite annat snack om det när det bara var killar i gruppen. Man vågar öppna sig mer, tror jag.

Pratar om allt
Pappautbildningen är populär och 95 procent av Örnsköldsviks alla nyblivna pappor tackar ja. Man pratar om allt, hur det är före, under och efter förlossningen, om bilbarnstolar och sex.

Efter att tidigare legat under riskgenomsnittet vad gäller männens uttag av föräldrapeng så ligger nu Örnsköldsvik strax över.

Och det är den här modellen som har intresserat de delegationer av män från Ukraina och Litauen.

– Vi behöver en ny sorts pappor för att kunna utveckla en bra demokrati. Vi vill säga till papporna att det är roligt att ha barn, trots en hård ekonomisk verklighet, säger Algis Daviddavidcaus.

Ska locka litauiska pappor
Tillsammans med kvinnoorganisationerna i Litauen hoppas nu Algis Daviddavdicaus att locka de nyblivna papporna att utbilda sig. Med allt det han sett i Sverige.

– Vi förbereder och stärker männen så att de ska hamna på samma nivå som kvinnorna. I mina ögon har kvinnorna ett större försprång inför föräldraskapet. De har förberett sig på betydligt fler arenor och har fått mer med sig hemifrån än vad männen har, säger Magnus Viklund, som är ansvarig för pappautbildningen i Örnsköldsvik.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".